Gastouderopvang Carlijn

“Op je buik”

Op je buik is een jong en nieuw bedrijf die gerund wordt door Eva van der Haring in Zevenaar.                                                                                                                              Eva is gediplomeerd en professioneel draagconsulent die u kan helpen bij het leren dragen van uw baby.                                                                                                                         Door de verschillende draagdoeken en methodes kan Eva u helpen om nog meer van uw kind te genieten.

Hieronder vindt u een stukje informatie betreft het dragen van uw kind.                                                          

Waarom dragen?              

Het draagdoek werd sinds het begin van de mensheid al gebruikt tot ongeveer de peuterpubertijd. In die tijd was het ook wel nodig, gezien er toen nog geen luxe bestond zoals in onze tijd van kinderwagens en buggy’s. Daarnaast zijn we biologisch gezien geen nest blijvers, we groeien op en leren op onze eigen benen te staan en de wereld te verkennen.

Daarom wil je als ouder natuurlijk zolang mogelijk genieten van je baby. Kinderen zijn op jonge leeftijd nog “moederblijvers”. Ten slotte vinden kinderen in onze armen, veiligheid, geborgenheid, liefde, warmte, voeding en beweging net als in het moederswond. En dat merk je ook, gezien gedragen kinderen meestal rustiger en tevreden zijn, dan kinderen die vaak in de kinderwagen liggen en/of zitten.  


Maar wat voor voordelen biedt een draagdoek nu aan u kind?

Baby’s hebben behoefte aan lichamelijk contact
Na negen maanden van warmte, veiligheid en kunnen bewegen in het moederwond en de constante verbintenis met de moeder heeft ook een baby na de geboorte, behoefte aan lichamelijk en intiem contact met de ouder. Door uw baby dicht op uw buik te dragen, herleeft uw baby de warmte en veilheid van de moederwond. Door dit lichamelijk contact worden de eerste behoeftes van uw baby gewaarborgd.


Veiligheid en geborgenheid
Het draagdoek biedt u baby het zelfde gevoel van veiligheid en geborgenheid als het in de moederwond heeft gehad. De baby hoort de stem en de hartslag, herkent de geur en heeft constant oog contact met de moeder. Tevens is het voor een baby een ideale positie om de wereld te ontdekken. De massa aan prikkels die kinderen op korte termijn ervaren en moeten verwerken, wordt hierbij aanzienlijk beperkt. Waardoor uw baby de veiligheid en geborgenheid vindt in het draagdoek, en dit leidt weer tot een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid van u kind.


Baby’s huilen minder
Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die veel gedragen worden opvallend minder huilen. Door het draagdoek worden baby’s niet gedwongen om passief of afwachtend de dag door te brengen, maar krijgt op een natuurlijk manier het dagritme mee van de ouder. Baby’s horen en zien ook net als andere kinderen erg veel van wat er om hun heen gebeurd zonder over prikkelt te worden, wat uiteindelijk zijn  psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Wordt het voor de baby toch nog te veel, dan kan de baby sneller en gemakkelijker zijn oogjes sluiten en valt dan vanzelf tegen uw borst in slaap van de drager.
 

Veilig en comfortabel dragen, ergonomisch verantwoord
De eerste maanden ligt je baby lekker tegen je aan in de natuurlijke ‘komma’-houding. De rug, nek en het hoofdje van de baby worden niet belast, maar optimaal ondersteund. Vanaf ongeveer drie maanden, mag de baby rechtop zittend gedragen worden. Hij zit dan op een breed steunvlak, de beentjes gespreid en met een bolle rug. Dit is een ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet, zoals in een draagharnasje, maar zit ontspannen, zonder rug belasting, tegen je aan.


Praktisch
Een groot en praktisch voordeel van de draagdoek voor uw als ouder, is natuurlijk het vrij hebben van de handen, terwijl uw baby toch dicht bij u is. Verder is de draagdoek ideaal te gebruiken voor binnen en buitens huis activiteiten. Bij een ideaal draagdoek lopen de brede banden over de hele schoudervlak, hierdoor wordt het gewicht van de baby volledig over uw bovenlichaam verdeelt. Uw nek en rug worden hierbij niet of nauwelijks belast.


Ook voor vaders
Ook voor de vader is de draagdoek een ideaal hulpmiddel om in de eerste maanden een even hechte band te creëren als dat de baby heeft met de moeder. Door het dragen van de draagdoek kan de vader al vroeg dingen ondernemen met het kindje veilig op de buik, denk bijvoorbeeld aan wandelen, boodschap doen, lichte huishoudelijke taken, telefoon aannemen.Hebt u nog vragen of wilt uw nog meer informatie over "dragen op de buik" neem dan gerust contact op me:

  "op je buik"

Eva v.d. Haring tel.: 0624579802 of via info@opjebuik.nl of neem een kijkje op www.opjebuik.nl
(De website is nog onder constructie en zal spoedig online gaan, maar neem vast een kijkje en neem zeker contact op voor meer informatie.)

 

 

 

Gastouderopvang Carlijn, tel.: 06-48332454  |  info@gastouderopvangcarlijn.nl